

Jayati Ghosh, profesor ekonomii na Uniwersytecie Jawaharlal Nehru w New Delhi, zwrócił jednak uwagę, że ceny wzrosły niezależnie od kwestii podaży i popytu: Ghosh wskazuje na światowe ceny pszenicy, które podwoiły się w okresie od czerwca do grudnia 2010 r., pomimo braku spadku podaży światowej.
Catering firmowy okiem organizatorów imprezy
Niedożywienie prowadzi do niedożywienia, a w końcu do głodu. Często wiąże się to z głodem, który wiąże się z brakiem żywności w całych społecznościach. Może to mieć niszczycielski i powszechny wpływ na zdrowie i śmiertelność ludzką. Racjonowanie jest czasami stosowane do dystrybucji żywności w czasach niedoboru, zwłaszcza w czasie wojny.
Głód jest poważnym problemem międzynarodowym. Około 815 milionów ludzi jest niedożywionych, a ponad 16 000 dzieci umiera dziennie z przyczyn związanych z głodem. Deprywacja żywności jest uważana za potrzebę deficytu w hierarchii potrzeb Maslowa i jest mierzona za pomocą skali głodu.
Pomoc żywnościowa może przynieść korzyści ludziom cierpiącym na niedobór żywności. Może on zostać wykorzystany do poprawy życia ludzi w perspektywie krótkoterminowej, tak aby społeczeństwo mogło podnieść swój standard życia do tego stopnia, że pomoc żywnościowa nie jest już potrzebna. Z drugiej strony źle zarządzana pomoc żywnościowa może stwarzać problemy poprzez zakłócanie funkcjonowania rynków lokalnych, obniżanie cen upraw i zniechęcanie do produkcji żywności.
Catering firmowy okiem uczestników imprezy
Czasami może rozwinąć się cykl zależności od pomocy żywnościowej. Jej zapewnienie, lub grożenie wycofaniem się, jest czasami wykorzystywane jako narzędzie polityczne w celu wywarcia wpływu na politykę kraju docelowego, strategię znaną jako polityka żywnościowa. Czasami przepisy dotyczące pomocy żywnościowej będą wymagały zakupu pewnych rodzajów żywności od pewnych sprzedawców, a pomoc żywnościowa może być nadużywana w celu wzmocnienia rynków krajów będących donatorami.
Międzynarodowe wysiłki na rzecz dystrybucji żywności do krajów najbardziej potrzebujących są często koordynowane przez Światowy Program Żywnościowy.
Bakterie salmonelli są częstą przyczyną chorób przenoszonych przez żywność, szczególnie w przypadku niedogotowanych jaj kurczaków i kurczaków.
Choroby przenoszone przez żywność, powszechnie nazywane “zatruciem pokarmowym”, wywoływane są przez bakterie, toksyny, wirusy, pasożyty i priony. Każdego roku z powodu zatrucia pokarmowego umiera około 7 milionów ludzi, przy czym około 10 razy więcej osób cierpi z powodu nieśmiertelnej wersji. Dwa najczęstsze czynniki prowadzące do chorób bakteryjnych przenoszonych przez żywność to zanieczyszczenie krzyżowe żywności gotowej do spożycia z innych niegotowanych pokarmów oraz niewłaściwa kontrola temperatury.
Rzadko mogą również wystąpić ostre niepożądane reakcje, jeżeli żywność zostanie skażona chemicznie, na przykład w wyniku niewłaściwego przechowywania lub stosowania mydeł i środków dezynfekujących nie przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Żywność może być również zafałszowana przez bardzo szeroki zakres artykułów (zwanych “ciałami obcymi”) podczas rolnictwa, produkcji, gotowania, pakowania, dystrybucji lub sprzedaży.